Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

20/08/2024

Рішення міської ради від 16.08.2024 № 4100-VIIІ «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій»


УКРАЇНА
РОЗДІЛЬНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ХLIV сесія VIII скликання

 
РІШЕННЯ

 

Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій

 

З метою реалізації прав громадян на звернення до органів місцевого самоврядування Роздільнянської територіальної громади, налагодження ефективної взаємодії між вказаними суб’єктами, прийняття громадянами участі у вирішенні питань місцевого значення, запровадження механізмів «Електронної демократії», відповідно до вимог Конституції України, статті 23ˡ Закону України «Про звернення громадян», керуючись статтею 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії міської ради з питань регламенту депутатської діяльності, законності, зав’язків з громадськістю, гласності та правопорядку, Роздільнянська міська  рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій (додається).

  2. Це рішення набирає чинності з дня його оприлюднення на офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради.

  3. Організацію виконання даного рішення покласти на секретаря Роздільнянської міської ради Тетяну АНТОНОВУ-ЛЕВЧЕНКО.

  4. Головному спеціалісту з питань цифрової трансформації та технічного забезпечення апарату Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету Генадію Герусу у 10 (десятиденний) термін долучити Роздільнянську громаду до Веб-платформи «Єдина платформа місцевої електронної демократії» (e-DEM) та під’єднати сервіс «Місцеві електронні петиції» на офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради у розділі «Петиції» https://rozdilnianskahromada.gov.ua/e-dem/petition.

  5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань регламенту депутатської діяльності, законності, зав’язків з громадськістю, гласності та правопорядку.

 

 

Міський голова ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Валерій ШОВКАЛЮК
 

 

   
 

16 серпня 2024 року
№4100-VIIІ

   

 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Роздільнянської міської ради
Одеської області
16 серпня 2024 року
№4100-VIIІ

 

 

 

 

 

 

Положення

про порядок подання та розгляду електронних петицій

 

 

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Це Положення розроблено відповідно до Конституції України, законів України «Про звернення громадян», «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших нормативних актів та визначає механізми роботи з електронними петиціями в органах місцевого самоврядування Роздільнянської міської ради.

1.2. Електронна петиція – це особлива форма колективного звернення громадян до Роздільнянської міської ради, яке здійснюється через вебсайт rozdilnianskahromada.gov.ua, щодо будь-якого питання, яке відноситься до компетенції Роздільнянської міської територіальної громади, зокрема Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів Роздільнянської міської ради, комунальних підприємств, закладів, установ та організацій у межах повноважень, визначених Конституцією, законами України та цим Положенням

 

2. ТЕРМІНИ ЩО ВЖИВАЮТЬСЯ В ЦЬОМУ ПОЛОЖЕННІ

2.1. У цьому Положенні наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

- Автор (ініціатор) електронної петиції – користувач офіційного вебсайту Роздільнянської міської ради, який створює електронну петицію та є відповідальним за її супроводження на всіх етапах розгляду.

- Верифікація – це ідентифікація користувача офіційного вебсайту Роздільнянської міської ради із застосуванням методів дистанційної електронної ідентифікації за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) (на файловому, хмарному чи інших захищених носіях), сервісів ДіяID та BankID з метою підтвердження особистих даних користувачів.

- Модерація – це перевірка на відповідність встановленим цим Положенням вимог новоствореної петиції начальником відділу загального діловодства та контролю апарату Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету.

2.2. Інші терміни, що вживаються в цьому Положенні, мають визначення, передбачені цим Положенням та чинним законодавством України.

 

3. СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ

3.1. Для створення електронної петиції до Роздільнянської міської ради її автор (ініціатор) заповнює державною мовою спеціальну форму на офіційному сайті Роздільнянської міської ради (rozdilnianskahromada.gov.ua) та викладає текст електронної петиції.

Автор нової електронної петиції має дотримуватись таких правил щодо оформлення петиції:

  • Пройти верифікацію,

  • Вказати заголовок петиції (зазначається короткий зміст),

  • Викласти суть електронної петиції, викласти свої пропозиції щодо вирішення порушеного питання та зазначити про очікуваний результат після реалізації електронної петиції,

  • Вказати прізвище, ім’я, по батькові (за замовчуванням вказуються реєстраційні дані),

  • Вказати поштову адресу (для отримання письмової відповіді на петицію), а також адресу електронної пошти та контактний номер телефону,

  • Надати фото та/або відеоматеріали, які допоможуть детальніше розкрити суть питання (за наявності такої можливості),

  • Надати згоду на роботу згідно з правилами вебсайту, зокрема, обробку своїх персональних даних.

3.2. В своєму тексті електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, а також інформацію, яка містить ненормальну лексику, матеріали та висловлювання, які містять передвиборчу агітацію, рекламу товарів, робіт та послуг, посилань на сторонні інформаційні ресурси, а також конфіденційну інформацію щодо третіх осіб.

3.3. Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

3.4. Текст електронної петиції оприлюднюється через офіційний вебсайт Роздільнянської міської ради протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором (ініціатором) після проходження процесу модерації.

У разі невідповідності електронної петиції встановленим вимогам оприлюднення такої інформації не здійснюється, про що повідомляється автору (ініціатору) засобами електронної пошти не пізніше строку, встановленого для оприлюднення.

3.5. Автор (ініціатор) електронної петиції, в оприлюдненні якої було відмовлено, може внести необхідні зміни і надіслати її повторно в порядку, передбаченому пунктом 3.1 цього Положення.

3.6. Після опублікування електронної петиції вона не може бути відкликана та змінена.

 

4. ЗБІР ПІДПИСІВ

4.1. Дата оприлюднення електронної петиції на офіційному вебсайті Роздільнянської, є датою початку збору підписів на її підтримку.

4.2. Орган місцевого самоврядування Роздільнянська міська рада при зборі підписів на підтримку електронної петиції забезпечує:

  • Безоплатність доступу до користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів.

  • Електронну реєстрацію громадян для підписання петиції,

  • Недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання електронної петиції, без участі громадянина,

  • Фіксацію дати і часу оприлюднення електронної петиції та підписання її громадянином.

4.3. На офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради обов’язково зазначаються дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію, із зазначенням дати і часу підписання петиції кожним громадянином.

4.4. Електронна петиція, адресована Роздільнянській міській раді, розглядається за умови збору на її підтримку не менше 100 (ста)  підписів громадян протягом 60 (шести десяти) днів з дня оприлюднення петиції.

4.4.1. Збір голосів здійснюється на офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради у розділі «Петиції» https://rozdilnianskahromada.gov.ua/e-dem/petition або може на вебсайті громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції. Для участі у зборі голосів учасник проходить електронну реєстрацію, зазначивши своє прізвище, ім’я, по батькові, адресу електронної пошти. Кожна особа може проголосувати за електронну петицію лише один раз.

4.5. У випадку виявлення головним спеціалістом з питань цифрової трансформації та технічного забезпечення апарату Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету на офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради підписів, що містять ознаки повторюваності/подібності або інші ознаки, які б свідчили про можливість недотримання при голосуванні вимог пункту 4.4. розділу 4 Положення – такі підписи не враховує та видаляє, про що із зазначенням аргументації повідомляє особу на її електронну пошту, а також додає повідомлення про це на сторінці збору підписів електронної петиції.

4.6. Електронна петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається як колективне звернення громадян відповідно до Закону України «Про звернення громадян», про що відділ загального діловодства та контролю апарату Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету повідомляє автору (ініціатору) петиції.

 

5. РОЗГЛЯД ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ

5.1. Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість підписів на її підтримку, оприлюднюється сектором комунікацій Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету на офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради не пізніше трьох робочих днів після цього.

5.2. Організацію розгляду електронних петицій, адресованих органу місцевого самоврядування Роздільнянська міська рада, забезпечує секретар Роздільнянської міської ради.

5.3. Міський голова не пізніше одного робочого дня після набрання необхідної кількості підписів на підтримку електронної петиції, з метою вирішення питань, порушених у ній чи врахування поданих пропозицій, надає доручення/вказівку відповідним виконавчим органам та/або апарату Роздільнянської міської ради опрацювати питання та, за результатами, підготувати проект рішення Роздільнянської міської ради, а у виняткових випадках, надати відповідь автору (ініціатору) петиції без підготовки проєкту рішення.

Виконавчий орган та/або апарат Роздільнянської міської ради, який отримав доручення/вказівку, вивчає ситуацію, визначає всі можливі шляхи її вирішення та готує проєкт рішення у двох редакціях:

1) про підтримку електронної петиції та вжиття відповідних заходів з метою вирішення питань, порушених у ній;

2) про непідтримку електронної петиції.

У випадку прийняття рішення про непідтримку електронної петиції у його преамбулі обов’язково мають зазначатися обґрунтовані підстави прийняття такого рішення.

5.4. У виняткових випадках, коли питання, порушене в електронній петиції вже врегульовано або кошти на його вирішення передбачено на поточний або наступний рік – допускається надання відповіді автору (ініціатору) петиції із відповідним обґрунтуванням без винесення її на розгляд  Роздільнянської міської ради.

У випадку невдоволення автора (ініціатора) петиції змістом або повнотою отриманої відповіді, за його письмовим зверненням, вказане питання підлягає обов’язковому розгляду Роздільнянською міською радою шляхом розгляду проєкту рішення у двох редакціях, передбачених пунктом 5.3. розділу 5 Положення.

5.5. Визначений міським головою виконавчий орган та/або апарат Роздільнянської міської ради протягом десяти робочих днів повідомляє автора (ініціатора) електронної петиції на електронну пошту, вказану під час реєстрації, про підготовку відповідного проєкту рішення або, у випадках встановлених пунктом 5.4. розділу 5 Положення, надає йому відповідь, яку надсилає на електронну пошту та у письмовому вигляді, а також сектору комунікацій міської ради та її виконавчого комітету для оприлюднення на офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради.

Керівники виконавчих органів та/або апарату міської ради, відповідальні за підготовку проєкту рішення чи надання відповіді, несуть персональну дисциплінарну відповідальність згідно з вимогами чинного законодавства за всебічне вивчення питання, пошук шляхів вирішення проблеми, якість та оперативність підготовки проєкту рішення чи надання відповіді.

При внесенні проєкту рішення на розгляд Роздільнянської міської ради – строк розгляду петиції продовжується на строк, необхідний для підготовки та розгляду проєкту рішення на відповідному засідання.

Підготовка та візування проєкту рішення відбувається згідно з вимогами чинного законодавства та регламентів роботи відповідних органів місцевого самоврядування.

Якщо електронна петиція містить клопотання про її розгляд на громадських слуханнях Роздільнянської територіальної громади, автор (ініціатор) електронної петиції має право представити її на слуханнях. У такому разі строк розгляду петиції продовжується на строк, необхідний для організації та проведення слухань.

При підготовці проєкту рішення виконавець обов’язково проводить консультації з автором (ініціатором) петиції.

5.6. Розгляд проєкту рішення про підтримку чи не підтримку електронної петиції здійснюється на найближчій сесії Роздільнянської міської ради з урахуванням вимог та у порядку, визначеному чинними нормативними актами.

На сесію Роздільнянської міської ради запрошується автор петиції, який має право для співдоповіді.

5.7. Інформація про підтримку або непідтримку електронної петиції Роздільнянською міською радою не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду надається сектору комунікацій для оприлюднення на офіційному вебсайті Роздільнянської міської ради та надсилається автору (ініціатору) електронної петиції на електронну пошту та поштову адресу, вказані під час реєстрації, а також у письмовому та електронному вигляді громадському об’єднанню, яке здійснювало збір підписів на підтримку електронної петиції.

5.8. Інформація про кількість підписів, одержаних на підтримку електронної петиції, та строки їх збору зберігається не менше трьох років з дня оприлюднення петиції.


Громада у соцмережах:

       

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення