Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

30/03/2023

Рішення міської ради від 23.03.2023 № 3004-VIII «Про хід виконання Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання Роздільнянської міської територіальної громади на 2022-2025 роки за підсумками 2022 року»


УКРАЇНА
РОЗДІЛЬНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

XXVІI сесія VIII скликання

 
РІШЕННЯ

 

Про хід виконання Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання Роздільнянської міської територіальної громади на 2022-2025 роки за підсумками 2022 року

 

Відповідно до п.п. 11, 22 ч.1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши звіт начальника Служби у справах дітей Роздільнянської міської ради, враховуючи рішення виконавчого комітету Роздільнянської міської ради від 21 березня 2023 року №85, висновки постійної комісії міської ради з питань бюджету, інвестицій, реалізації державної регуляторної політики та постійної комісії з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, охорони здоров’я, освіти, підтримки культури та спорту, Роздільнянська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити звіт про хід виконання Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання Роздільнянської міської територіальної громади на 2022-2025 роки за підсумками 2022 року (додається).

  2. Звіт про хід виконання Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання Роздільнянської міської територіальної громади на 2022-2025 роки за підсумками 2022 року оприлюднити на офіційному сайті Роздільнянської міської ради.

  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, охорони здоров’я, освіти, підтримки культури та спорту.

 

 

Міський голова ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Валерій ШОВКАЛЮК
 

 

   
 

23 березня 2023 року
№3004-VIIІ 

   

 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Роздільнянської міської ради

Одеської області

23 березня 2023 року

№3004-VIII

 

 

 

 

 

 

 

ЗВІТ

про хід виконання Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання Роздільнянської міської територіальної громади на 2022-2025 роки за підсумками 2022 року

 

Одним із найважливіших завдань Служби у справах дітей є захист прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Станом на 31.12.2022 року на обліку у Службі у справах дітей Роздільнянської міської ради перебуває 134 дитини, із них 104 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, які виховуються у дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях, сім’ях опікунів, піклувальників та 27 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

У Роздільнянській міській територіальній громаді функціонує 3 дитячих будинків сімейного типу в яких виховуються 24 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Рішенням виконавчого комітету Роздільнянської міської ради від 03 жовтня 2022 року №25-VIII затверджена Програма захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання Роздільнянської міської територіальної громади на 2022-2025 роки.

Реалізація Програми проводилась за наступним основними напрямками:

 

1. Профілактика бездоглядності, жебрацтва та правопорушень серед дітей

Пріоритетним завданням цього напряму є профілактика бездоглядності, жебрацтва та правопорушень серед дітей на території Роздільнянської територіальної громади.

Налагоджена співпраця Служби у справах дітей із відділом соціальної політики, відділом освіти, навчальними закладами, старостами старостинських округів, КНП «Роздільнянська БПЛ» Роздільнянської міської ради, ювенальною превенцією сектору превенції Роздільнянського ГУНП в Одеській області по своєчасному виявленню дітей, які проживають в сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах.

Протягом 2022 року до Служби надійшло 22 повідомлення про неналежне виконання батьками обов’язків з виховання та утримання дітей, 12 повідомлень про відсутність дітей у навчальних закладах без поважних причин та залучення їх до навчання, 16 повідомлень щодо ймовірного вчинення насильства та жорстокого поводження над дітьми, 12 повідомлень про проведення відповідної профілактичної роботи з підлітками, які мають проблеми із законом.

До органів внутрішніх справ направлено 11 клопотань про притягнення батьків до адмінвідповідальності за ухилення від виконання батьківських обов’язків.

З метою виявлення причин неблагополуччя в сім’ях, усунення причин та умов дитячої безпритульності з дітьми та їх батьками систематично проводиться відповідна профілактична робота, обстежуються матеріально-побутові умови проживання, надається консультативна, гуманітарна допомога.

За 2022 рік проведено 112 обстежень умов проживання вказаної категорії дітей. Проведено 52 відвідування сімей з метою виявлення сімей, які мають ризик потрапляння у складні життєві обставини, виявлено та поставлено на облік 5 дітей з 3 сімей, з метою проведення профілактичної роботи.

 

2. Соціальний та правовий захист дітей, що опинились у складних життєвих обставинах

Пріоритетним завданням цього напряму є своєчасне виявлення сімей, які опинились у складних життєвих обставинах на території Роздільнянської територіальної громади.

На обліку у Службі перебуває 27 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, а саме:

- діти, які проживають у сім’ях, де батьки або особи, що їх замінюють ухиляються від виконання батьківських обов’язків – 17, які проживають у 6 сім’ях;

- діти, які систематично самовільно залишають місця постійного проживання – 3 дітей, які проживають у 2 сім’ях;

- діти, які зазнали фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства – 12, які проживають у 5 сім’ях.

Протягом 2022 року на облік в службі поставлено 5 дітей, які виховуються у 3 сім’ях, 5 дітей, які проживають в сім’ї, де батьки або особи, що їх замінюють ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Знято з обліку 8 дітей, 1 з яких досягнув повноліття, 7 дітей у зв'язку із зникненням підстав перебування на обліку.

Річний обсяг видатків, передбачених Програмою на 2022 рік становить 10,0 тис.грн та спрямовані на такі заходи як надання одноразової адресної грошової допомоги сім’ям, які опинились у складних життєвих ситуацій, а саме на: лікування дітей; купівля дров; купівля продуктових наборів; фінансування добровільного лікування батьків від алкогольної залежності. Протягом 2022 року звернень щодо необхідності такої допомоги на адресу Служби не надходило.

Інформування щодо можливості бути патронатними вихователями у 2022 році було висвітлено на офіційних сайтах Служби у справах дітей Роздільнянської міської ради та Роздільнянської територіальної громади. Видатки передбачені програмою на організацію та проведення просвітницьких заходів у розмірі 1,0 тис.грн реалізовано не було.

За 2022 рік Службою проведено 3 консультувань щодо послуг патронату.

Протягом року проводилася робота по забезпеченню продуктами харчування, засобів особистої гігієни, одягом та взуттям соціально не захищених верств населення (за підтримки благодійних організацій). Допомогою охопили всіх дітей, які перебувають на обліку.

 

3. Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Забезпечення організаційної та методичної роботи щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Станом на 31.12.2022 на обліку Служби у справах дітей перебуває 104 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

Упродовж 2022 року поставлено на облік 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та рішеннями виконавчого комітету міської ради, надано відповідні статуси дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського.

Із 104 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в даний час на обліку служби до сімейних форм виховання влаштовано 102 дітей, що становить 98,1% від загальної кількості дітей даної категорії, а саме: 85 дітей виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників; 17 дітей влаштовано до дитячих будинків сімейного типу. У дитячому будинку перебуває 1 дитина, у навчальному закладі «Лиманський аграрний ліцей» перебуває 1 дитина, що становить 1,9%.

За звітний період з обліку було знято 17 дітей, з них 15 – у зв’язку з досягненням повноліття, 2 – у зв’язку з усиновленням.

Працівники Служби у справах дітей займаються підготовкою матеріалів щодо захисту прав та інтересів дітей, а також приймають безпосередню участь у судових справах. За участю представників служби в суді знаходяться 5 справ на позбавлення батьківських прав (5 батьків на 9 дітей).

Регулярно надається консультативна, методична підтримка дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей.

Також здійснюється постійний контроль за дотриманням житлових та майнових прав дітей.

Службою у справах дітей постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо права зарахування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років, на квартирний облік за місцем їх походження, так протягом 2022 року 23 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування взято на квартирний облік.

Також проводиться контроль за додержанням прав дітей через проведення обстежень їх умов проживання про що складаються відповідні акти. Дані акти наявні в особових справах дітей, також є щорічні висновки про стан утримання, навчання та виховання дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Служба у справах дітей здійснює організаційне забезпечення діяльності комісії з питань захисту прав дитини. У 2022 році проведено 18 засідань даної комісії, на яких були розглянуті питання, що стосувалися прав та інтересів дітей.

З 1 січня 2022 року Службою у справах дітей підготовлено та подано на розгляд виконкому міської ради 120 проектів рішень, які стосувалися інтересів дітей.

 

4. Сприяння розвитку та поширенню сімейних форм виховання для статусних дітей.

Протягом року проводився контроль за утриманням та вихованням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, за підтримки благодійних організацій проводилася робота по забезпеченню продуктами харчування, засобів особистої гігієни, одягом та взуттям. Допомогою охопили всіх дітей, які перебувають у сім’ях, дитячих будинках сімейного типу.

Інформування щодо підтримки вирішення актуальних питань сімейної політики, поширення сімейних форм влаштування статусних дітей протягом 2022 року було висвітлено на офіційних сайтах Служби у справах дітей Роздільнянської міської ради та Роздільнянської територіальної громади.

Програмою передбачено підтримку дитячих будинків сімейного типу шляхом надання адресної грошової допомоги з метою вирішення нагальних потреб, придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування. У жовтні 2022 року батьком-вихователем Бєжєнар А.В. звернувся з проханням допомогти в заміні опалювального котла. Дане питання було розглянуто комісією з обстеження та поліпшення житлових умов. Згодом Бєжєнар А.В. надав заяву, у якій повідомив, що у заміні опалювального котла відпала необхідність, так як йому вдалося його відремонтувати. Було вирішено, що даний захід буде реалізовано у разі нагальної потреби.

Заходи Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання Роздільнянської міської територіальної громади на 2022-2025 роки за підсумками 2022 року виконуються у повному обсязі.

Служба у справах дітей Роздільнянської міської ради і в подальшій роботі буде стояти на захисті прав та інтересів дітей.

 

Начальник Служби у справах дітей Роздільнянської міської ради                 Олег Подолінський


Громада у соцмережах: