Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

24.12.2021 14:21

КОМПЕНСАЦІЯ ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ,  ЯКІ НАДАЮТЬ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ З ДОГЛЯДУ НА ПРОФЕСІЙНІЙ ОСНОВІ

61c5bbb2b2d55__picture.jpg

КОМПЕНСАЦІЯ ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ,  ЯКІ НАДАЮТЬ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ З ДОГЛЯДУ НА ПРОФЕСІЙНІЙ ОСНОВІ

Деінституалізація інтернатів – один із напрямів над яким працює уряд України на теперішній час. Тому розвиток соціальних послуг з догляду на професійній основі має дозволити дітям та дорослими з інвалідністю і людям похилого віку залишатися вдома, а не жити у спеціалізованих закладах.

На теперішній час, внесено зміни до деяких нормативно – правових  актів, для врегулювання питань пов’язаних з наданням послуг з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі та прийнята Постанова Кабінету Міністрів України від 06 жовтня 2021 р. № 1040  « Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі». Нею затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають  соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.

Так кому призначається компенсація за догляд?

Компенсація призначається і виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, які пройшли підготовку та перепідготовку з основ догляду і які:

  • не перебувають у трудових відносинах;
  • не є фізичними особами  - підприємцями;
  • не провадять незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої, або викладацької, а також медичної, юридичної практики, зокрема адвокатської,нотаріальної діяльності);
  • не перебувають на обліку як безробітні.

  Компенсацію можуть отримати люди, які доглядають за такими категоріями осіб:

  • громадянами похилого віку;
  • особами з інвалідністю;
  • невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;
  • дітьми з інвалідністю;
  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги та ін.

При цьому компенсацію можна отримати лише в тому випадку, якщо особа, за якою доглядають, не отримує виплати на догляд самостійно — тобто у кожному випадку буде необхідно обирати, хто саме буде отримувати гроші.

Для отримання компенсації особі, яка надаватиме соціальні послуги, необхідно кожного місяця подавати в орган соціального захисту акт наданих послуг — це необхідно зробити до 5 числа місяця, наступного за місяцем, в якому послуги були надані, тоді компенсація має надійти на банківський рахунок до 20 числа цього ж місяця. Якщо пропустити термін подання акту, компенсація буде виплачена пізніше після звернення.

Підготовка та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності. Наказ Мінсоцполітики від 15.03.2021р. № 131 «Про затвердження Типової програми навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.04.2021 за № 550/36172.

 Хто має проходити навчання:

  • фізичні особи,які надають соціальні послуги з догляду особам,які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

 Хто не зобов’язаний проходити навчання / перенавчання:

  • фізичні особи, які мають документ про медичну освіту (додається копія документа про медичну освіту).

 Хто не проходить навчання, але складає іспит:

  • непрацююча фізична особа, яка протягом не менше трьох місяців до моменту звернення із заявою постійно надавала соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами), і яким призначалася щомісячна компенсація на догляд;
  • фізична особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу (яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду) та отримуєте щомісячну грошову допомогу на догляд за нею;
  • фізична особа, яка є одним з батьків, усиновителів, опікуном, піклувальником та фактично здійснюєте догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, та якій призначено надбавку на догляд за такою дитиною.

 (Головне підтвердження того, що фізична особа здійснює такий догляд — це отримання відповідної грошової допомоги або компенсації: саме це будуть перевіряти органи соціального захисту).

 Після проходження навчання або складення іспиту організація надасть відповідну довідку та включить до переліку осіб, що надають соціальні послуги на професійній основі, який повинні вести структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних у  м. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчі органи сільських, селищних, районних, міських рад.

 Звертаємо увагу:  якщо особа пройде навчання, але не буде надавати відповідні послуги протягом трьох років, доведеться пройти навчання або скласти іспит повторно.

Звернення особи, яка потребує надання соціальних послуг з догляду на професійній основі.

Щоб отримати соціальні послуги, особа, яка потребує догляду (або її законний представник) подає до ЦНАПу за місцем проживання відповідну заяву.

До заяви додаються:

  • висновок про  стан здоров’я особи;
  • копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією ( для осіб з інвалідністю);
  • копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю віком до 18 років (за потреби);
  • копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ (за потреби);
  • довідка про захворювання дитини ;
  • копія рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на професійній основі;
  • копія рішення суду або рішення органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на професійній основі.

Також особа, яка потребує надання соціальних послуг з догляду на професійній основі у своїй заяві може зазначити прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи, яка надаватиме соціальні послуги з догляду на професійній основі.

За додатковою інформацією звертайтесь до Відділу соціальної політики Роздільнянської міської ради за тел. : 0995130464