Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

19.01.2022 11:46

РОБОЧІ ВІЗИТИ ПО НАСЕЛЕНИМ ПУНКТАМ ГРОМАДИ

Новости.jpg

РОБОЧІ ВІЗИТИ ПО НАСЕЛЕНИМ ПУНКТАМ ГРОМАДИ

17 січня 2022 року завершився об’їзд старостинських округів громади міським головою, заступниками голови, начальниками відділів та управлінь Роздільнянської міської ради.

Метою зустрічей було звітування перед місцевими громадами про об’єм виконаних робіт у минулому році, плани на цей рік, виявлення серед селян наболілих питань та вирішення першочерговості їх розв’язання. Окремо обговорювалось й питання зміни системи харчування у навчальних закладах громади.

За минулий рік вдалося реорганізувати місцеві ради, приєднавши до міської ради 10 сільських рад, здійснити прийом-передачу комунального майна від цих рад та від районної ради, сформувати старостинські округи, провести в них вибори старост, хоча й законом такого зобов’язання передбачено не було. Попри те, що загалом на 10 старостинських округів з місцевого бюджету було заплановано виділення 10 мільйонів гривень на розвиток, засвоїли по завершенню року аж 18 мільйонів. Приділяли увагу всім сферам життєдіяльності у громаді, зокрема: проблемам доріг, вуличному освітленню, поточним ремонтам у навчальних закладах, обладнанню блискавкозахисту та заземлення, питанню пожежної безпеки у закладах громади, соціальному захисту незахищених верств населення, оздоровленню дітей пільгових категорій, встановленню спортивних майданчиків та проведенню спортивних заходів, проведенню культурних подій тощо.

Звісно залишається невирішеним ще дуже багато питань. Більшість з них типові для всіх старостинських округів. Пріоритетними залишаються питання ремонту доріг між селами та налагодження транспортного сполучення з Роздільною, а також облаштування амбулаторій та пунктів здоров’я у селах. Серед актуальних є й питання забезпечення комп’ютерами сільських шкіл, присутність поліцейського громади на селі, питання благоустрою та стихійних сміттєзвалищ. Роботи багато та міська рада у взаємодії зі старостами на місцях та з місцевими громадами готова працювати над вирішенням нагальних питань, визначивши їх пріоритетність.

Але у цьому році кошти з бюджету розвитку на старостинські округи будуть розподілятись пропорційно кількості населення, бо в нас є округи з населенням 2700 та 700 осіб, а кількість сіл у окрузі коливається від 2 до 10. Задля справедливості у цьому році вирішили розподіляти кошти пропорційно. Сподіваємося, що це буде додатковим стимулом покращувати показники народжуваності, робити свої села перспективними та заможними, щоб вони були привабливими для переїзду на постійне місце проживання з усіх куточків нашої країни.

Також міський голова Валерій Шовкалюк поділився планами на 2022 рік. Міська рада хоче задіяти вигідне географічне положення громади, лобіюючи на всіх рівнях питання першочерговості ремонту дороги О161930 (Роздільна-Знам’янка), що у майбутньому дозволить перенаправити вантажний рух у області, зекономити водіям час та пальне, а селянам — побудувати інфраструктурні об’єкти під потреби вантажного транспорту, водіїв та пасажирів. Ще одне важливе питання — завершення будівництва транспортної розв’язки на трасі М05, що знизить ризик транспортних пригод на тій ділянці та дозволить мешканцям сіл Богнатове та Бурдівка безпечно добратися до Єреміївки, а всім іншим — діставатися до Одеси чи Києва. Заплановано також на цей рік розробити проєкт капітального ремонту автошляху Т1618 від Роздільної до Єреміївки, який буде реалізований у 2023 році. Всі ці інфраструктурні проєкти вкрай важливі для всіх жителів громади, проте їх реалізація залежить не лише від наших бажань та можливостей, а й від Служба автомобільних доріг в Одеській області, яка має право ремонтувати ці дороги, та й спроможності Одеська обласна державна адміністрація виділити кошти під реалізацію цих проєктів.

?Окремо на кожній зустрічі приділили увагу питанню змін у системі харчування у навчальних закладах. Матеріали на цю тему вже надавались і ще надаватимуться. Зараз змінені норми та підходи к питанню дитячого харчування. Задля забезпечення дітей якісним, збалансованим та здоровим харчуванням, зменшені норми вживання цукру, солі, проте збільшені норми по обсягам вживання фруктів, м'яса, птиці та риби, кисломолочної продукції. Детально це питання вже висвітлила Роздільнянська районна газета "Вперед", ознайомитись з матеріалом можна за посиланням: https://bit.ly/3GE4fu9.

Попри те, що законодавство не зобов’язує громади фінансувати харчування абсолютно всіх дітей і не виділяє на це кошти, Роздільнянська громада, розуміючи складне фінансове становище багатьох верств населення громади, пропонує батькам співфінансування.

Так оплата харчування дітей з 1 по 4 класи включно буде здійснюватись наступним чином:

  • пільгові категорії (діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); діти із малозабезпечених сімей; діти, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; діти з числа внутрішньо переміщених осіб; діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи інших категорій, визначених законодавством та/ або рішенням органу місцевого самоврядування) — безоплатно;
  • діти з багатодітних сімей: батьківська плата 6,2 грн/день (125 грн/місяць), місцевий бюджет 24,8 грн/день.
  •  інші діти: батьківська плата 12,4 грн/день (250 грн/місяць), місцевий бюджет 18,6 грн/день.

Учні з 5 по 11 класи також зможуть харчуватися, але за повну плату, яка становитиме 31 гривню на день, повідомляючи про бажання скористатися послугою доставки їжі хоча б за один день.

При їдальнях буде працювати буфет зі здоровою їжею. Організацією приготування та доставки їжі буде займатися на території всієї громади одна ліцензована компанія, яка виграє тендер. Сплата за харчування відбуватиметься у безготівковій формі через термінали або ж через банківські каси.

Батьки матимуть право відмовитись від шкільного харчування за власної ініціативи. Для дітей з особливими дієтичними потребами також буде розроблене індивідуальне меню.

Для підтвердження приналежності до пільгової категорії чи багатодітної сім'ї просимо батьків та опікунів заздалегідь зібрати всі необхідні підтверджуючі документи.

Заплановано, що система запрацює з 1 квітня.

Аналогічні зустрічі також були проведені в школах міста. Закликаємо всіх небайдужих на майбутнє приєднуватися до таких публічних обговорень актуальних питань. Адже лише через подібні дискусії ми зможемо налагодити плідну взаємодію між міською радою та громадою.

61e7ddcbc8a14.jpg 61e7ddcc41422.jpg 61e7ddcc87b04.jpg 61e7ddcccb15b.jpg 61e7ddcdd6a9c.jpg 61e7ddce3b89b.jpg 61e7ddce8d1c2.jpg 61e7ddcf15b42.jpg