Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

23/01/2024

Протокол засідання виконкому від 13.12.2023 № 01 «Протокол № 1 засідання робочої групи з унормування окремих назв об’єктів топоніміки населених пунктів на території Роздільнянської міської територіальної громади»


 

ПРОТОКОЛ № 1

засідання робочої групи з унормування окремих назв об’єктів топоніміки населених пунктів на території Роздільнянської міської територіальної громади

     

13 грудня 2023 року

  м. Роздільна

Робоча група створена відповідно до розпорядження міського голови від 06 грудня 2023 року № 399/од-2023

Всього присутні: _8_ членів робочої групи; відсутні – 5 членів робочої групи.

 

Порядок денний:

  1. Про перейменування окремих назв вулиць та провулків в населених пунктах Роздільнянської міської територіальної громади;

  2. Про перейменування назв окремих населених пунктів Роздільнянської міської територіальної громади.

 

1. СЛУХАЛИ: Голову робочої групи Тетяну Антонову-Левченко, яка довела до відома присутніх рішення Національної комісії зі стандартів державної мови, листи Українського інституту національної пам’яті, Служби приміських пасажирських перевезень АТ «Укрзалізниця» щодо необхідності перейменування назв географічних об’єктів, об’єктів топоніміки населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови або пов'язані з державою-агресором чи історією російської імперії та СРСР.

У зв’язку з численними воєнними злочинами російських військових, здійснених в ході нинішнього етапу російсько-української війни, в українському суспільстві справедливо загострилося сприйняття об’єктів топоніміки, які стосуються російської історії та культури. Тому, необхідно позбутись назв міських об'єктів, які увіковічують представників та події країни, яка розпочала повномасштабну війну проти України та здійснює геноцид нашого народу. Сучасна Україна має власних героїв, видатних особистостей та визначні події, якими ми можемо пишатися.

 

ВИСТУПИЛИ: Олександр Соловйов, начальник відділу містобудування та архітектури Управління ЖКГ та інфраструктури міської ради, який надав для ознайомлення та обговорення членам робочої групи перелік вулиць, провулків та населених пунктів, які підлягають перейменуванню. Він зазначив, що рішення, прийняте робочою групою має рекомендаційний характер, при цьому обов’язково треба враховувати суспільну думку, ініціативи, пропозиції мешканців нашої громади.

 

Назви вулиць, які не відповідають вимогам законодавства про державну мову, оскільки не відповідають стандартам української мови:

- вул. Уютна, с. Нові Чобручі Чобручанського старостинського округу;

 

Назви вулиць/провулків, які пов’язані з державою-агресором, історією російської імперії та СРСР:

Місто Роздільна

вулиця 1 Травня

провулок 1 Травня

 

Бецилівський старостинський округ

Вулиця Черьомушки, с. Бецилове

 

Кам’янський старостинський округ

вулиця 1 Травня, с. Кам’янка

 

Понятівський старостинський округ

вулиця Черьомушки, с. Балкове

 

Чобручанський старостинський округ

вулиця Колхозна, с. Бакалове

 

2. СЛУХАЛИ: секретаря робочої групи Ларису Бодак, яка довела до відома присутніх Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови в Одеській області (схваленого рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230).

До згаданого Переліку увійшли такі населені пункти Роздільнянської міської територіальної громади:

- село Міліардівка Буцинівський старостинський округ (не відповідає правописним нормам української мови);

- село Перше Травня Виноградарський старостинський округ (стосується російської імперської (колоніальної) політики);

Відповідно до роз’яснень Українського інституту національної пам’яті обов’язковому перейменуванню підлягають такі населені пункти:

- село Андрієво-Іванове Калантаївський старостинський округ (назване на честь Іванова Андрія Васильовича, особи, яка брала участь у встановленні радянської влади на території України);

- село Старостине Чобручанський старостинський округ (назване на честь Старостина Петра Івановича, особи, яка брала участь у встановленні радянської влади на території України).

Відповідно до листа Служби приміських пасажирських перевезень АТ «Укрзалізниця» необхідно перейменувати зупинний пункт «1445 км» в зв’язку з виявленими відмінностями фактичної назви – зупинний пункт «Кам’янка».

 

З метою подолання наслідків російського імперського минулого та тривалого лінгвоциду Росії проти української мови, враховуючи надані роз’яснення та рекомендації, робоча група

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Визначити перелік вулиць та провулків населених пунктів, розташованих на території Роздільнянської міської територіальної громади, які підлягають перейменуванню:

Місто Роздільна
вулиця 1 Травня
провулок 1 Травня

Бецилівський старостинський округ
Вулиця Черьомушки, с. Бецилове

Кам’янський старостинський округ
вулиця 1 Травня, с. Кам’янка

Понятівський старостинський округ
вулиця Черьомушки, с. Балкове

Чобручанський старостинський округ
вулиця Колхозна, с. Бакалове
вулиця Уютна, с. Нові Чобручі

ГОЛОСУВАЛИ:  «за» – __8___; «проти» –  __0__; «утримались» – __0__.

2. Визначити перелік населених пунктів, розташованих на території Роздільнянської міської територіальної громади, які підлягають перейменуванню:
Буцинівський старостинський округ
село Міліардівка

Виноградарський старостинський округ
село Перше Травня

Калантаївський старостинський округ
село Андрієво-Іванове

Кам’янський старостинський округ
зупинний пункт 1445 км

Чобручанський старостинський округ
село Старостине

3. Встановити термін для отримання пропозицій від юридичних та фізичних осіб щодо перейменування зазначених назв вулиць та провулків – до 12 січня 2024 року;

4. Сектору комунікацій апарату міської ради та її виконавчого комітету (А.В. Штувбейна) забезпечити розміщення інформаційно-роз’яснювальних матеріалів щодо необхідності перейменування об’єктів топоніміки та викласти запропонований до перейменування перелік населених пунктів, назв вулиць та провулків в засобах масової інформації для отримання пропозицій від фізичних та юридичних осіб.


Голова робочої групи                    Тетяна Антонова-Левченко

Секретар робочої групи                    Лариса Бодак

 


Громада у соцмережах: