Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

13.05.2024 10:14

Сільгоспвиробникам усіх форм власності (Сигналізаційне повідомлення №8 від 09.05.2024 р.)

6641be8b46142__1200px-Bruchus_pisorum01.jpg

При проведенні обстеження посівів озимого і ярого гороху в фазу бутонізації-цвітіння фіксується заселення рослин гороховим зерноїдом (брухусом), південним сірим довгоносиком, бульбочковими довгоносиками, гороховими попелицями, подекуди гороховим трипсом, відмічається літ горохової плодожерки.

Жуки горохового зерноїда заселяють посіви з країв, поступово розповсюджуючись на всю площу. Імаго живляться пилком та пелюстками квіток. Активні в жарку погоду, у похмурі дні, вранці та ввечері ховаються в квітках гороху або поміж стуленими молодими листками. Личинки горохового зерноїда живляться недостиглим зерном. Пошкодження зерна личинками брухуса призводить до зменшення його маси, погіршує якість, товарність та схожість. Пошкоджене зерно не можна використовувати в їжу та на корм худобі.

Горохові попелиці. Пошкоджені рослини відстають у рості, листя скручуються, боби деформуються, зменшується урожайність зерна,  погіршується якість насіння. Сприятливими умовами для масового розвитку попелиць на горосі є тепла погода та помірна вологість повітря. За сезон шкідник може дати 10-12 поколінь.

Також на горосі у фазу бутонізації з’являються метелики горохової  плодожерки, а масовий їх виліт збігається з фазою цвітіння.  Гусінь плодожерки прогризають отвір у стулці молодого боба (переважно біля верхнього шва) і крізь нього проникають усередину. Спочатку вони мінують стінку боба, потім живляться вмістом сім’ядолей. Кожна гусінь знищує до чотирьох зерен.

Смугастий бульбочковий довгоносик та щетинистий бульбочковий довгоносик завдають шкоди зернобобовим культурам протягом всього періоду вегетації. Жуки поїдають молоді листки, а личинки, які з’являються на початку травня харчуються бульбочками.

Горохові трипси. В першу чергу завдають шкоди дорослі особини трипсів, пізніше – личинки. Основними об’єктами ураження стають листки, квітки та боби. Захист: застосування інсектицидної обробки буде мати максимальний ефект, коли на квітці налічується до двох личинок або імаго трипса.

Захист посівів гороху від шкідників здійснюють за виявлення горохового зерноїда 3-5 екз. / 10 помахів сачком, горохової попелиці – 250-300 екз. / 10 помахів сачком, або 20% заселених рослин, горохової плодожерки – 40 метеликів / 1 ловче коритце за ніч. Необхідно вести постійний моніторинг за посівами гороху та при надпороговій чисельності шкідників провести захисні обробки інсектицидами, які рекомендовані «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» у фазу бутонізації – до початку масового цвітіння.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні економічного порогу шкодочинності та лише дозволеними препаратами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медогляд, навчання та мають Посвідчення на право роботи з пестицидами. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись Державних санітарних правил та норм ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001.


Громада у соцмережах: