Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

02.12.2022 14:49

🔦 УВАГА🔦 Рух у темну пору доби

6389f89fe01e4__56f138eeeabfdef9af0dfddba532d3d5-1000x667-1.jpeg

Шановні жителі громади!

У зв’язку із необхідністю економії електроенергії проводяться заходи із обмеження освітлення вулично-дорожньої мережі, житлових кварталов та об’єктів соціальної сфери тощо. У зв'язку з цим адміністрація Роздільнянської міської ради попереджає водіїв автотранспорту та пішоходів о необхідності дотримання Правил дорожнього руху, які викладені в Законі України «Про дорожній рух» а саме: У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості незалежно від ступеня освітленості дороги, а також у тунелях, на транспортному засобі, що рухається, повинні бути ввімкнені такі світлові пристрої:
а)    на всіх механічних транспортних засобах — фари ближнього (дальнього) світла;
б)    на мопедах (велосипедах) і гужових возах (санях) — фари або ліхтарі;
в)    на причепах і транспортних засобах, що буксируються, — габаритні ліхтарі.
В умовах недостатньої видимості на механічних транспортних засобах дозволяється замість фар ближнього (дальнього) світла ввімкнути протитуманні фари.
Під час руху в умовах туману слід враховувати, що сила світла задніх габаритних вогнів транспортного засобу значно менша, ніж сила світла фар ближнього світла, тому помітити їх своєчасно складніше. Саме тому навіть короткотермінова зупинка транспортного засобу на проїзній частині створює серйозні передумови виникнення дорожньо-транспортної події.

Пішохід зобов’язаний дотримуватись правил дорожнього руху на рівні з іншими його учасниками. Останнім часом це правило є надто актуальним, адже недотримання пішоходами своїх обов’язків як учасника дорожнього руху є причиною значної кількості ДТП на дорогах України. Пішохід зобов’язаний переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

  • Перед виходом на проїзну частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких об’єктів, що обмежують оглядовість, пішохід зобов’язаний впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються

  • Чекати транспортний засіб пішохід зобов’язаний на тротуарах, посадкових майданчиках, а якщо вони відсутні, – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

  • Після висадки з трамвая пішохід зобов’язаний залишити проїзну частину не затримуючись.

  • У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом пішохід зобов’язаний утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її.

  • У разі причетності пішохода до дорожньо-транспортної пригоди пішохід зобов’язаний подати можливу допомогу потерпілим, записати прізвища та адреси очевидців, повідомити орган чи підрозділ поліції про пригоду, необхідні дані про себе і перебувати на місці до прибуття працівників поліції.

  • У місцях, де рух регулюється, пішохід зобов’язаний керуватися сигналами регулювальника або світлофора. У таких місцях пішохід зобов’язаний перебувати на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, а у разі їх відсутності – на середині проїзної частини і може продовжити перехід лише тоді, коли це буде дозволено відповідним сигналом світлофора чи регулювальника та переконаються в безпеці подальшого руху.

  • У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, якщо він руається узбіччям, пішохід зобов’язаний виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

  • За межами населених пунктів в разі руху узбіччям чи краєм проїзної частини, пішохід зобов’язаний йти назустріч руху транспортних засобів.


Не наражайте себе і своїх близьких на небезпеку, бережіть життя і здоров'я дітей і старих!