Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

14.09.2021 13:53

Захист майнових прав дітей

64121e4f4fd85__64039ad2928c4__Весна-надії-(1280 ×-720 пікс.)-(2).png

Захист майнових прав дітей

У результаті приватизації державного житлового фонду на Україні, та враховуючи те, що з 90-х років в Україні розпочалося формування ринку житла, діти стали співвласниками/власниками  житлових приміщень.

Тому, завданням служби у справах дітей Роздільнянської міської ради є охорона особистих немайнових і майнових прав та інтересів дітей, турбота про створення їм належних побутових умов, здійснення догляду за ними. Таким чином службою у справах дітей здійснює контрольні функції з метою запобігання порушенню прав та інтересів  неповнолітніх та малолітніх дітей.

Слід зазначити, що для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода служби у справах дітей. Відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України батьки управляють майном, належним дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов’язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах. Дозвіл служби у справах дітей на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло.

Вказана норма Сімейного кодексу України направлена на посилення захисту житлових та майнових прав дітей і надає право службі у справах дітей відмовляти у наданні батькам дитини згоди на вчинення правочинів, в результаті яких порушуються права на житло такої дитини, тобто дитина буде позбавлена права власності або права користування житлом без надання іншого рівноцінного житла або покращення житлових умов.

Батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу служби у справах дітей вчиняти такі правочини щодо її майнових прав:

  • укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири;
  • видавати письмові зобов’язання від імені дитини;
  • відмовлятися від майнових прав дитини.

Батьки вирішують питання про управління майном дитини спільно. Спори, які виникають між батьками щодо управління майном дитини, можуть вирішуватися службою у справах дітей або судом.

Після припинення управління батьки зобов’язані повернути дитині майно, яким вони управляли, а також доходи від нього.

Слід, також, звернути увагу на те, що дозвіл служби у справах дітей потрібен не лише в тому разі, якщо дитина є співвласником нерухомості, а й у тому випадку, якщо має місце лише реєстрація дитини в житловому приміщенні. Оскільки, одним з правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу служби у справах дітей, відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України, є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься, зокрема, і право користування жилим приміщенням. Адже, відповідно до частин другої та третьої статті 18 Закону України «Про охорону дитинства» діти - є членами сім’ї наймача або власника житлового приміщення, мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. 

Щодо переліку документів, які необхідно надати батькам або опікунам (піклувальникам) дитини до служби у справах дітей для отримання дозволу на вчинення правочину щодо нерухомого майна, слід зазначити, що у відповідності  до обставин вчинення правочину, формується пакет документів.  

Отримати консультацію щодо вчинення правочину, формування пакету документів  стосовно відчуження житла, де дитина має право власності або користування та написання заяв, можна за адресою: Одеська область, м. Роздільна, вул. Муніципальна, буд.17, (приймальний день: вівторок, четвер – з 08.00 год. до 16.30 год., перерва з 12.00 год. до 13.00 год., тел.: (04853) 5-02-03).

 

Діти7.jpg