Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

23/01/2024

Протокол засідання виконкому від 19.01.2024 № 02 «Протокол № 2 засідання робочої групи з унормування окремих назв об’єктів топоніміки населених пунктів на території Роздільнянської міської територіальної громади»


 

ПРОТОКОЛ № 2

засідання робочої групи з унормування окремих назв об’єктів топоніміки населених пунктів на території Роздільнянської міської територіальної громади

     

19 січня 2024 року

  м. Роздільна

 

Робоча група створена відповідно до розпорядження міського голови від 06 грудня 2023 року № 399/од-2023

Всього присутні: _8_ членів робочої групи; відсутні – 5 членів робочої групи

 

Порядок денний:

1. Розгляд та опрацювання пропозицій від юридичних та фізичних осіб щодо перейменування окремих назв населених пунктів, вулиць та провулків в населених пунктах Роздільнянської міської територіальної громади

2. Продовження процедури унормування назв об’єктів топоніміки в населених пунктах Роздільнянської міської територіальної громади

 

І. СЛУХАЛИ: Голову робочої групи Тетяну Антонову-Левченко, яка ознайомила членів групи з пропозиціями, що надійшли від мешканців громади. Вона зазначила, що були зібрані всі матеріали, які отримані засобами поштового, електронного зв’язку та на офіційних сторінках Роздільнянської громади в соціальних мережах.

Населені пункти:

1. с. Перше Травня:

с. Нова Молдованка;

с. Молдованка;

с. Райське.

 

2. с. Міліардівка:

с. Мільярдівка;

с. Козацьке;

с. Зелене.

 

3. с. Андрієво-Іванове:

с. Штерн;

с. Вільне.

 

4. 1445 км.:

ст. Кам’янка.

 

5. с. Старостине:

с. Слободзея;

с. Сонячне;

с. Старосілля;

с. Старостатне.

 

Вулиці та провулки:

м. Роздільна

вул. 1 Травня / пров. 1 Травня:

- Травнева / ий;

- Зоряна / ий;

- Покровська / ий.

 

с. Бецилове

вул. Черьомушки:

вул. Весняна.

 

с. Кам’янка

вул. 1 Травня:

вул. Західна;

вул. Травнева;

вул. 8 Травня.

 

с. Балкове

вул. Черьомушки:

вул. Миру.

 

с. Нові Чобручі

вул. Уютна:

вул. Тиха.

 

с. Бакалове

вул. Колхозна:

вул. Польова;

вул. Західна.

 

Члени робочої групи переходять до розгляду запропонованих варіантів нових назв населених пунктів, вулиць та провулків громади.

ВИСТУПИЛИ:

- Олександр Ісаєв, заступник голови робочої групи запропонував при розгляді пропозицій надавати перевагу тим назвам, які популяризують українську історію та культуру.

- Лариса Бодак, секретар робочої групи, з роз’ясненням, що згідно ст.3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» юридичним особам та об’єктам права власності ім’я фізичної особи присвоюється лише після її смерті. Крім того, серед наданих пропозицій фігурують імена Хмелевського Сергія (загиблого воїна), Магаца Олександра (загиблого воїна), Куліша Дмитра (загиблого воїна) і необхідно врахувати, що відповідно до п.3 ст. 6 згаданого вище ЗУ, якщо у фізичної особи, ім’я якої пропонується присвоїти юридичній особі або об’єкту права власності, є родичі (діти, вдова, вдівець, а якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри), додається також їх письмова згода на присвоєння імені.

- Василь Матрос, член робочої групи, запропонував в нових назвах вулиць, крім імен фізичних осіб, надавати перевагу «нейтральним» назвам (такі як Квіткова, Світла, Сонячна тощо). На теперішній час ще тривають бойові дії, з кожним днем збільшується кількість загиблих земляків, тому доречно було б повернутися до питання увіковічення пам’яті загиблих героїв після закінчення воєнного стану в Україні.

Враховуючи рекомендації та зауваження, робоча група

 

ВИРІШИЛА:

 

1. З урахуванням вимог Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» узагальнити всі пропозиції, які обговорювались на засіданні робочої групи щодо вивчення питання по перейменуванню (найменуванню) об’єктів топоніміки та надати скориговану порівняльну таблицю назв населених пунктів, вулиць/провулків для ознайомлення та обговорення громадськості.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» – __8___; «проти» – __0__; «утримались» – __0__.

2. У разі, якщо за результатами громадських обговорень буде прийнято рішення про перейменування вулиці/провулку на честь загиблих у війні з РФ наших земляків, звернутися до їх родичів для отримання згоди на присвоєння імені загиблої особи.

 

ІІ. СЛУХАЛИ: Голова робочої групи Тетяна Антонова-Левченко зазначила, що на етапі роботи виконавчого комітету для вивчення громадської думки щодо найменування (перейменування) об’єкта, обов’язковим є проведення громадського обговорення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012 року №989 «Про затвердження порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

З метою вивчення громадської думки, для прийняття об’єктивного та виваженого рішення, робоча група

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Розпочати проведення громадських обговорень та провести їх у 2 етапи:

І етап – інтернет-голосування на офіційних сторінках Роздільнянської міської територіальної громади в соціальних мережах;

(термін 10 календарних днів).

ІІ етап – виїзні консультації з громадськістю (мешканцями населених пунктів, вулиць(провулків), назви яких пропонується перейменувати).

(термін 15 календарних днів).

2. Сектору комунікацій апарату міської ради та її виконавчого комітету забезпечити проведення інтернет-голосування (І етап) та здійснювати інформаційний супровід ІІ етапу громадських обговорень.

3. Секретарю робочої групи Ларисі Бодак підготувати проєкт розпорядження про проведення громадських обговорень, графік проведення громадських слухань (консультацій з громадськістю) та надати на затвердження міському голові.

 

Голова робочої групи                    Тетяна Антонова-Левченко

Секретар робочої групи                    Лариса Бодак


Громада у соцмережах: