Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

06.02.2024 15:58

Державні програми допомоги для учасників бойових дій

65c23c397b108__ДЛЯ-САЙТУ-(21).png

Україна, зазнаючи російської агресії з 2014 року, не тільки стійко та мужньо відстоює свою незалежність, але й приділяє особливу увагу наданню належної підтримки своїм героям — учасникам бойових дій (УБД). Держава, визнаючи вагомий внесок захисників, ініціювала ряд спеціальних програм та послуг, спрямованих на допомогу учасникам бойових дій у відкритті власного бізнесу та отриманні нових професійних навичок. Ці ініціативи стають ключовим елементом соціальної підтримки та важливим кроком у відновленні та підтримці гідного життя для тих, хто ніс важкий військовий обов’язок.

Перелік основних програм допомоги для учасників бойових дій

Кожен військовослужбовець повинен мати розширені можливості для комфортної інтеграції у цивільне життя та найшвидшого повернення до професійної діяльності. З цією метою Державною службою зайнятості було створено низку дієвих програм:

  • допомога у працевлаштуванні;
  • тимчасова зайнятість;
  • безкоштовне навчання новим професіям, підвищення кваліфікації та ваучери на навчання;
  • надання грантів для відкриття та розвитку власної справи.

Давайте більш детально поговоримо про те, що пропонує кожна із доступних програм.

Допомога у працевлаштуванні

Учасники бойових дій, що зацікавлені у пошуку роботи, можуть здійснювати її пошук самостійно через Єдиний портал вакансій чи шляхом оформлення підписки через чат-боти в мессенджерах Telegram та Viber, або звернутися за допомогою до найближчого центру зайнятості, що дозволить пришвидшити процес працевлаштування. Фахівці служби не тільки забезпечать індивідуальний супровід та врахують індивідуальні особливості кандидата, а й допоможуть з організацією професійної підготовки для роботи на новому місці.

Тимчасова зайнятість

Тимчасова зайнятість передбачає участь у суспільно корисних, громадських та інших роботах, що мають тимчасовий характер, при цьому оплата праці відбувається з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Більш детальну інформацію щодо цієї програми можна отримати тут.

Безкоштовне навчання новим професіям, підвищення кваліфікації та ваучери на навчання

УБД та люди з інвалідністю, отриманою внаслідок війни, мають змогу безкоштовно навчатися у закладах освіти системи служби зайнятості за 95 ліцензованими професіями та 365 освітніми програмами. Після закінчення навчання слухачі отримують офіційний документ, що засвідчує отримання нової кваліфікації.
Крім того, ветерани війни, що мають вищу або професійно-технічну освіту, при цьому не являються зареєстрованими безробітними, можуть отримати безкоштовний ваучер на навчання за 124 професіями та освітніми програмами. Надіслати заяву на отримання ваучера та ознайомитись з умовами програми більш детально можна тут.

Надання грантів для відкриття та розвитку власної справи

У межах урядової програми “єРобота”, Державна служба зайнятості веде супровід двох грантових програм, у рамках яких можна отримати кошти не лише на відкриття, а й на розвиток власної справи:

При цьому слід враховувати, що обов’язковою умовою для отримання гранту є створення нових робочих місць. Інформацію про відмінності та особливості грантових програм можна знайти на цій сторінці.

Державні програми допомоги для учасників бойових дій — важливий інструмент у створенні сприятливого середовища для повернення військовослужбовців до цивільного життя. Ці ініціативи забезпечують не лише матеріальну підтримку, але й надають можливості для професійного розвитку та переорієнтації. Спрямовані на полегшення соціальної адаптації, вони допомагають військовим відновити своє місце в цивільному суспільстві, відчути підтримку держави та відновити повноцінне, гідне життя після важких випробувань на передовій.

 

 

Скан-5-лют.-2024-р.,-15.23оооо_page-0001.jpg Скан-5-лют.-2024-р.,-15.23оооо_page-0002.jpg Скан-5-лют.-2024-р.,-15.23оооо_page-0003.jpg Скан-5-лют.-2024-р.,-15.23оооо_page-0004.jpg Скан-5-лют.-2024-р.,-15.23оооо_page-0005.jpg Скан-5-лют.-2024-р.,-15.23оооо_page-0006.jpg