Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

10.09.2024 16:05

Опалювальний сезон: як готується Одещина та громада до зими

9971ccfd-377d-41b2-929c-a11d004e5ec9.jpeg

Україна готується до опалювального сезону, який найімовірніше буде не менш складним, ніж попередній. Головне, як під час можливих блекаутів працюватимуть котельні та водоканали – це питання актуальне для всіх регіонів. Яких заходів вживають на Одещині, щоб пройти зиму без сюрпризів – розкаже Андрій Анастасов.

 

 

Містечко Роздільна на Одещині. Воду для населення тут качають зі свердловин, тож її постачання повністю залежить від електрики. За потреби насоси підключають до потужних генераторів. Отже, якщо вода і зникає, то ненадовго.

Станіслав Зубков, директор КП «Роздільнянський міський водоканал»:

Розумієте: влітку генератор працює на вулиці, на сонці плюс п'ятдесят, плюс температура самого генератора, і давали відпочити генератору годину-півтори. Я думаю, що взимку буде ще легше генератору працювати на вулиці...

Але насосна станція аж за чотирнадцять кілометрів від міста! І коли працюють генератори, вартість води для населення зростає вдвічі. Тому тут розробляють проєкт встановлення на об'єкті сонячних панелей з акумуляторами.

Валерій Шовкалюк, Роздільнянський міський голова:

Електроенергія, сонячні панелі, коли електроенергії немає шляхом акумуляторів, і коли вже сідають акумулятори, тоді вмикаються генератори. І тоді буде нейтральний баланс: буде вартість приблизно така, як вона повинна бути.

У місцевій багатопрофільній лікарні сонячні панелі вже встановили за допомогою німецьких благодійників. Потужність – вісімдесят два кіловати, і це заощаджує закладу сорок відсотків витрат на електрику.

Валерій Шовкалюк, Роздільнянський міський голова:

Ми працюємо у декілька етапів: сьогодні ми відбудували сонячні батареї, завдяки сонячним батареям ми зекономимо кошти, ці кошти ми акумулюємо, і наступним етапом ми будемо ставити акумулятори для того, щоб ми могли працювати незалежно від будь-якого стану подачі електроенергії.

Водночас до важкої зими готуються і в котельні медичного закладу. Тут встановили генератори, енергоощадні газові котли й додатково твердопаливні. Із запасом вугілля щонайменше на місяць.

Вадим Домброван, директор КП «Роздільнатеплокомуненерго»:

Навіть при відсутності електро- і газопостачання ми майже місяць можемо давати й світло, і тепло в багатопрофільну лікарню. Вона має приблизно понад десять тисяч квадратних метрів, і також може використовуватись як «Пункт незламності».

В обласній військовій адміністрації кажуть: генераторами вже обладнані майже всі котельні регіону. Виняток лише потужні об'єкти у великих містах: там встановлять когенераційні установки. Тобто котельня зможе одразу і нагрівати воду, і виробляти електроенергію для насосів. Це планували зробити ще минулої зими.

Антон Шалигайло, заступник голови Одеської ОВА:

Ці проєкти, які зараз реалізовуються, реалізовуються за допомогою міжнародних партнерів, і саме в цих відносинах у нас були деякі затримки, проте сьогодні робота налагоджена. У цьому опалювальному сезоні вже будуть працювати ті установки, про які йде мова.

При цьому, як зазначають посадовці, Одещина потроху нарощує власну генерацію електрики: будують все більше вітрових та сонячних електростанцій. У регіоні вже понад сімдесят таких об'єктів.

Антон Шалигайло, заступник голови Одеської ОВА:

За останні два роки Одещина досягла потужності альтернативної енергетики – це і сонце, і вітер – до рівня двадцяти п'яти відсотків від потреб свого споживання. Але ж все ж таки ми розуміємо, що вся згенерована електроенергія сонячних або вітрових електростанцій йде в загальну енергомережу і розподіляється рівномірно серед всіх регіонів.

До опалювального сезону Одещина готова вже на вісімдесят відсотків. Громади продовжують закуповувати вугілля, дрова та пелети для закладів, які будуть працювати як «Пункти незламності».

Валентина Петровська, директорка Кам'янського ліцею Роздільнянської міськради:

Ми вже на початку червня отримали вугілля, як ви бачите. У нас десь за рік якщо така більш-менш нормальна зима, то виходить близько сімдесяти тонн. Точно знаємо, що наші діти взимку будуть в теплі.

Водночас триває робота із заготівлі палива для генераторів. Громади мають забезпечити його стільки, щоб принаймні об'єкти критичної інфраструктури могли працювати протягом щонайменше п'яти діб.

 

Використано матеріали програми новин «Подробиці»


Громада у соцмережах: