Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

06.01.2022 08:28

Реєстрація місця проживання

Новости.jpg

Згідно правила реєстрації місця проживання, затверджені постановою кабінету міністрів України від 02.03.2016р. №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру»

Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

  1. заяву за встановленою формою;
  2. документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження;
  3. квитанцію про сплату адміністративного збору (у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну послугу).

Звертаємо увагу, що у відповідності до законодавства України, з 01.01.2022 року змінюється розмір адміністративного збору за реєстрацію місця проживання, декларування місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання:

  • За декларування/реєстрацію місця проживання у разі звернення особи протягом встановленого Законом строку– 37.22 грн.
  • За декларування місця проживання/реєстрацію місця проживання у разі звернення особи з порушенням встановленого Законом строку – 62.03 грн.
  • За зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання/зміну місця проживання- 37.22 грн.

Адміністративний збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому надається відповідна адміністративна послуга (станом на 01.01.2022р.-2481грн.).

4. Документи, що підтверджують:

право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи.;

5. Військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

6. Заяву про зняття з реєстрації місця проживання особи за встановленою формою (у разі здійснення реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з реєстрації попереднього місця проживання).

У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

У разі перебування житла в іпотеці, довірчій власності як способу забезпечення виконання зобов’язань для реєстрації місця проживання особи додатково подається письмова згода відповідного іпотекодержателя або довірчого власника.

Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання особи інші документи.

Орган реєстрації відмовляє в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання, якщо:

  • особа не подала необхідних документів або інформації;
  • у поданих документах містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними;
  • звернулася особа, яка не досягла 14 років.

Реєстрація місця проживання або зняття з реєстрації місця проживання скасовуються в разі їх проведення з порушенням вимог законодавства.