Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

18.02.2022 10:40

Підстави для звільнення від  обов’язку застосування РРО/ПРРО  для 2-3 групи єдиного податку

620f5c4426936__photo.jpeg

Щодо  підстав для звільнення від  обов’язку застосування РРО/ПРРО  для 2-3 групи єдиного податку

Роздільнянська ДПІ інформує, що постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. N 1336 (зі змінами від 09.02.2022 № 95)  затверджено «Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити  розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій» (далі –Перелік) та встановлено, що  реалізація товарів і окремих видів послуг звільнені від обов‘язкового використання РРО/ПРРО на території сіл і селищ.

Так, господарська діяльність без обов’язкового застосування РРО можлива, якщо це:

  • роздрібна торгівля та громадське харчування на території села, селища, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;

  • роздрібна торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, розташованих у межах сіл та селищ;

  • роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села та селищ.

  • продаж товарів (за переліком, встановленим КМУ за поданням Мінінфраструктури) і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв'язку в селах та селищах;

  • надання побутових послуг на території села та селищ;

  • роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл, селищ та селищ міського типу.

  • провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб'єктами підприємницької діяльності на території сіл, селищ і селищ міського типу, яким згідно із Законом України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" надано статус гірських.

  • надання послуг з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах та селищах за умови проведення розрахунків вдома у споживача.

У цьому разі розрахункові операції здійснюються з обов'язковим використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, які реєструються в окремому порядку.

Звільнення від РРО не діє за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

  • такими фізичними особами — підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;

  • сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для таких форм і умов проведення діяльності.

Таким чином, здійснення  господарської діяльності фізичними особами спрощенцями 2-3 груп єдиного податку на території села, селища (за відсутності обмежень наведених вище)  у разі проведення готівкових розрахунків, потребує використання розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

В той же час, наявність виключно безготівкових розрахунків звільняє суб`єкта господарювання від такого обов`язку.

Роздільнянська ДПІ