Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

27.07.2022 15:50

Обережно! Ботулізм

62e13594b500b__botulizm-980x450-1559563452.png

Обережно! Ботулізм.

В Україні з початку року зареєстровано 23 випадки захворювання на ботулізм з 26 постраждалими, із яких 2 захворілих – померли.

Найчастіше ботулізм викликаєтьсяспоживанням недостатньо стерилізованих домашніх  консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів,  овочів, м’яса тощо. Готуючи консерви слід дотримуватися чистоти і температурного режиму їх приготування. Найменше здуття кришки на консервованих продуктах – сигнал про те, що її споживати не можна.

Нагадаємо, що ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.         Профілактика ботулізму  при виготовленні та вживанні рибних, м’ясних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
  • захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням       профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю.

Слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів.

Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

Не слід закуповувати  продукцію домашнього виготовлення  «з рук» що на стихійних ринках  реалізуються приватними особами. Така продукція становить небезпеку для здоров’я людини, а при такому захворюванні – і для життя.

У випадку виявлення перших ознак хвороби не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

62e134fa8830e.jpg