Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

26.10.2022 12:00

Про розвиток Роздільнянської міської територіальної громади в умовах воєнного стану

63590ce440b30__Шеф.jpg

Понад 200 діб Україна відстоює свою незалежність, борючись з російськими окупантами. У зв’язку з військовою агресією вся економіка нашої країни перейшла на військові рейки. Варто врахувати, що наше місто є не лише головною садибою громади, а й районним центром, в якому розміщено та працює безліч організацій і установ. Тому гарантування безпеки громадян та оперативне реагування на поставлені завдання є вкрай важливим в умовах воєнного стану.

Першим викликом, яке постало перед громадою, стало забезпечення обороноздатності громади та посилення безпеки громадян.

Так 24 лютого 2022 року, була прийнята Програма Роздільнянської міської територіальної громади (МТГ) з територіальної оборони на 2022–2023 роки, відповідно до якої вже передбачено 3,8 млн грн на заходи щодо посилення обороноздатності нашої громади, зокрема:

  • забезпечення паливно-мастильними матеріалами установи та організації, які підтримують безпеку і правопорядок в Роздільнянській МТГ та гарячим харчуванням їх працівників;

  • проведення ремонту приміщень в установах та організаціях, які підтримують безпеку і правопорядок в Роздільнянській МТГ;

  • придбання обладнання і предметів довгострокового користування, засобів захисту та зв’язку, предметів речового майна і спорядження (зимового одягу) для особового складу підрозділів територіальної оборони;

  • забезпечення заходів цивільного захисту (система оповіщення, біотуалети, засоби індивідуального захисту тощо).

На території громади діє 16 захисних споруд, в тому числі 14 споруд подвійного призначення, 1 протирадіаційне укриття та 1 сховище. Споруди подвійного призначення облаштовані у підвальних та цокольних приміщення багатоповерхових будівель цивільного та промислового призначення. Приміщення обладнані засобами аварійного освітлення, лавками, медичними аптечками, забезпечені запасами технічної та питної води. На кожній будівлі встановлені позначки захисних споруд.

На даний час споруди подвійного призначення для використання за призначенням «обмежено готові» (не забезпечені стаціонарним інтернетом, потребують внутрішнього ремонту також проблематичною є закупівля біотуалетів – так як вимогу продавців щодо проведення попередньої оплати за товар фактично не можливо виконати за бюджетні кошти).

Розроблено кошторисну документацію та виділені кошти у сумі 820 тис. грн. на проведення капітального ремонту захисної споруди цивільного захисту (цивільної оборони) протирадіаційного укриття.

Додатково також планується виділити 100 тис. грн. на заходи щодо організації протирадіаційної безпеки в громаді, а саме придбання дозиметрів, респіраторів, захисних комбінезонів та дезінфікуючих засобів.

На початку жовтня завершується процедура закупівлі послуг з поставки, монтажу та пуско-налагодження системи громадського оповіщення на території Роздільнянської міської територіальної громади на суму 575 тис. грн., яка фактично створить нову систему оповіщення у 11 населених пунктах (на території центрів старостинських округів і село Слобідка) та покращить якість системи оповіщення у місті Роздільна (у західній частині міста).

В рамках Програми «Безпечна Роздільнянська МТГ» у 2022 році були виділені кошти для РВ ГУ ДСНС та РВ ГУНП – 908,0 тис грн на придбання:

  • пального,

  • бронежилетів,

  • портативних радіостанцій, цифрового ретранслятора,

  • впровадження проєкту «Поліцейський офіцер громади»

Проведено нанесення дорожньої розмітки у місті Роздільна – 222,6 тис. грн.

На черзі виділення коштів для створення системи відеоспостереження у відділі поліції 300,0 тис. грн та підготовка до опалювального сезону 95,0 тис. грн.;

В 2022 році в громаді на базі комунальних підприємств (КП «Мрія», КП «Виноградарське») створені дві місцеві пожежні команди, виділені кошти на їх утримання та матеріально-технічне забезпечення у сумі 352,0 тис. грн., триває процес передачі з державної власності (РВ ГУ ДСНС)до комунальної власності спецавтотранспорту – двох пожежних автомобілів 1993 та 1987 року випуску. Створено та функціонує добровільне формування цивільного захисту, до якого можуть вступити усі бажаючі.

Прийнята Програма для організації суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного стану (у випадку їх необхідності) та передбачено фінансування у сумі 296,0 тис. грн на оплату таких робіт, закупівлю спецодягу, спорядження та інструментів.

Міською радою створено матеріальний резерв для ліквідації надзвичайних ситуацій 1000 л ( ДП та А-95)

Підсумовуючи можна зробити висновок, що громада витратила на оборону та безпеку в 2022 році 4,8 млн. грн., що складає 16,8 % ПДФО, який надійшов від військовозобов’язаних до бюджету Роздільнянської громади у 2022 році (28,5 млн. грн.).

Роздільнянський міський голова

Валерій Шовкалюк


Громада у соцмережах: