Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

28.10.2022 11:12

Соціальний захист у громаді

635b8f545892d__Шеф.jpg

Соціальний захист у громаді

З початку відкритої агресії російської федерації загинуло 10 мешканців нашої громади. Громадою повністю вирішене питання організації поховання військовослужбовців та надання матеріальної допомоги членам сімей загиблих учасників бойових дій, які загинули під час захисту Батьківщини.

У нас створено Гуманітарний центр Роздільнянської МТГ, який зараз успішно співпрацює з: гуманітарним штабом при Одеській ОВА, гуманітарним складом Роздільнянської РВА, K&S Petersen GmbH&Co KG (це була найперша гуманітарна допомога від українців, які виїхали в Німеччину), Благодійним фондом "Ти Українець" (продукти харчування, засоби гігієни, одяг), ГО «Десяте квітня» (гігієнічні набори від всесвітньої благодійної організації ЮНІСЕФ), Благодійною організацією «Карітас» (продуктові набори), Українською греко-католицькою церквою (продукти харчування, засоби гігієни, одяг), Римо-католицькою церквою «Божого Милосердя» (продукти харчування, солодощі для малечі на Міжнародний день захисту дітей), Церквою адвентистів сьомого дня (забезпечення свіжим хлібом), Всесвітньою благодійною організацією WORLD CENTRAL KITCHEN (продуктові набори). Адже вкрай важливим залишається надання на постійній основі допомоги внутрішньо переміщеним особам.

На сьогоднішній день у громаді зареєстрована майже тисяча внутрішньо переміщених особи (988), в тому числі переселенці з Одеської області 464 особи. Усі внутрішньо переміщені особи розміщені в приватному секторі. На отримання державної компенсації за житлово-комунальні послуги тим, хто безкоштовно прихистив внутрішньо переміщених осіб, звернувся 61 власник житла.

Громадою підписаний меморандум про співпрацю з французькою неурядовою гуманітарною організацією «АКТЕД» щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб та облаштування приміщень для їх компактного розміщення та подана заявка на облаштування приміщення готелю «Чорне море» для розміщення 60 осіб. Власник приміщення надав згоду на розміщення, але не попередив, що на приміщення накладено арешт, а це унеможливлює подальшу роботу в цьому напрямі.

Працевлаштовано у громаді 7 внутрішньо переміщених осіб в тому числі через центр зайнятості – 2.

Надходить в громаду і міжнародна технічна допомога. Так, рамках цієї допомоги медичні заклади нашої громади отримали генератори потужністю 200 кВт, 30 кВт та 6,5 кВт та один генератор потужністю 10 кВт отримав територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради. На черзі отримання генераторів для 3-х амбулаторій в старостинських округах (Виноградарська, Новоукраїнська, Калантаївська АСМ), медичного обладнання для медичних закладів та IT обладнання та ще одного генератора для ЦНАП.

Ми дбаємо не лише про внутрішньо переміщених осіб, а й про своїх мешканців, які потребують допомоги. Зокрема, в рамках діючої Програми «Милосердя в дії» на 2022 рік передбачені кошти у сумі 1,0 млн грн на виплату матеріальної допомоги мешканцям громади, які опинилися в складних життєвих обставинах чи потребують лікування, в тому числі для учасників бойових дій – 142 тис. грн.

Також продовжуємо фінансування пільгових перевезень мешканців громади на залізничному та автобусному транспорті, на що виділено 1,1 млн грн.

Виготовлено та передано на розгляд до Міністерства розвитку громад та територій України проєкт щодо реконструкції майнового комплексу під ЦНАП в рамках реалізації Програми з відновлення України.

Щоб підтримувати бойовий дух наших захисників, завзятість волонтерів та розділити хвилини відчаю людей, які були вимушені покинути свої рідні домівки та оселитися у нашій громаді, силами творчих колективів Роздільнянського Палацу культури, школи мистецтв, Центру творчості дітей та учнівської молоді було проведено низку благодійних концертів.

На базі закладів культури та закладів освіти у кожному старостинському окрузі організовуються волонтерські осередки в громаді (проводяться різноманітні патріотичні заходи, готується їжа, збираються речі тощо).

Сфера охорони здоров’я

Наприкінці минулого року за кошти держбюджету ДП «Медзакупівлі України» були придбані станції генерації кисню для забезпечення роботи палат інтенсивної терапії та реанімаційних відділень. В цьому році одна з таких станцій була передана до нашого опорного закладу охорони здоров'я – КНП «Роздільнянська багатопрофільна лікарня». Наразі в установі проводиться реконструкція системи киснепостачання з монтажем кисневої станції.

Виготовлено проєкт щодо перепланування та технічного переоснащення під неврологічне відділення та лабораторію 3-го поверху приміщення багатопрофільної лікарні та подано на фінансування в рамках реалізації Програми з відновлення України.

В перспективі розглядається питання придбання та встановлення твердопаливного котла в лікарні, як альтернативного джерела тепла.

В громаді діє Програма розвитку охорони здоров’я Роздільнянської міської територіальної громади на 2021-2023 роки. В рамках Програми виділені кошти в розмірі 5,5 млн грн на:

  • проведення капітального ремонту захисної споруди цивільного захисту (цивільної оборони) протирадіаційного укриття КНП «Роздільнянська БПЛ»;

  • проведення капітального ремонту системи опалення поліклініки та інфекційного відділення;

  • придбання палива для поїздок на гемодіаліз;

  • забезпечення безкоштовними ліками пільгової категорії громадян;

  • придбання дитячого спеціального харчування.

Заклади освіти

Найбільше зусиль у галузі освіти зараз спрямовується на створення охоронно-тривожної сигналізації (192 тис. грн) та системи відеоспостереження (798,0 тис. грн), пожежну безпеку (2,2 млн грн), підготовку до опалювального сезону освітніх закладів (1,1 млн грн), придбання генераторів (153 тис. грн) та ремонт інших комунікації (375 тис. грн).

Ми намагаємось привести безпекові заходи у відповідність вимогам, аби учні могли сісти за парти. Адже в громаді навчається 4041 учні. Найближчим часом планується впровадження офлайн навчання у 4 загальноосвітніх закладах ( с. Понятівка, с. Слобідка, с. Новоукраїнка, с. Новоселівка – 372 учні).

Залишок освітньої субвенції станом на поточну дату складає 6,2 млн.грн. Планується використати його до кінця року на заходи, передбачені Програмою ТРО – 829,0 тис.грн., протипожежні заходи у закладах освіти – 1,5 млн. грн., ремонт харчоблоку в освітніх закладах – 300,0 тис. грн., оплату праці вчителів – 3,7 млн. грн.

Виготовлено та подано на розгляд до Міністерства розвитку громад та територій України проєкт щодо будівництва спортивної зали в Кошарській ЗОШ в рамках реалізації Програми з відновлення України.

Роздільнянський міський голова

Валерій Шовкалюк


Громада у соцмережах: