Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

19.01.2024 18:28

Перейменування вулиць, провулків та сіл, 2022 рік

65aaa50188e50__ДЛЯ-САЙТУ-(91).png

Залучення громадськості до питання визначення нових назв для топонімів громади

 

Роздільнянська міська рада провела перше масштабне інтернет-опитування у громаді з метою визначення громадської думки щодо нових назв вулиць та провулків у місті Роздільна та селах громади. Задля охоплення якомога більшої кількості населення інтернет-опитування було неверифікованим та анонімним, без збору персональних даних. У рамках деколонізації та дерусифікації до перейменування було запропоновано 25 вулиць та 10 провулків у місті Роздільна та селах: Бурдівка, Матишівка, Володимирівка, Балкове, Понятівка, Бакалове, Нові Чобручі та Старостине.

В опитуванні взяли участь майже три тисячі бажаючих, при загальній кількості населення у громаді до повномасштабного вторгнення у 32 тисячі осіб.

Під час голосування участь в опитуванні по кожній вулиці та провулку була необов’язковою, респондент віддавав свій голос за будь-які з 35 позицій на власний розсуд. Результати опитування з діаграмами доступні за посиланням: https://bit.ly/3LUwBUB.

Варто зазначити, що варіанти нових назв також були отримані від мешканців громади (деталі: https://bit.ly/3LVq1gu) і після узгодження міською радою затверджені для проведення громадських обговорень.

Голосування тривало з 1 по 10 червня 2022 року (http://surl.li/ndttp). Отримані результати були оприлюднені та представлені на розсуд мешканців номінованих до перейменування вулиць та провулків. За результатами виїзних консультацій (https://bit.ly/3Ruk2QZ) робоча група Роздільнянської міської ради склала протоколи, в яких підбила підсумки опитування серед мешканців цих вулиць та провулків. Співпадіння з загальною думкою громади склало 40%, або ж 14 з 35 топонімів.

22 вересня 2022 року на черговій сесії депутати Роздільнянської міської ради прийняли рішення про перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Роздільнянської міської територіальної громади, в основу якого лягли протоколи виїзних консультацій (деталі: https://bit.ly/3fxu5HE).

Висвітлення цього кейсу у ЗМІ: Роздільнянська районна газета «Вперед» (https://bit.ly/3E8csbz, https://bit.ly/3LXiCNG, https://bit.ly/3dTLdHl, https://bit.ly/3M4oFjK), Ізбірком (https://bit.ly/3CobuXq), НВ (https://bit.ly/3Svgr6o), Пульс Одещини (https://bit.ly/3dWU5Md), Український інститут національної пам'яті: Південь (https://bit.ly/3UR7xSl).

Підсумовуючи, маємо зазначити, що міська рада отримала практичний досвід впровадження електронного врядування і, надихнувшись отриманим результатом, має на меті у подальшому впровадити повноцінний портал з верифікацією респондентів для вивчення громадської думки у суспільно значущих питаннях, що підніматимуться у майбутньому.

Громада у особі кожного жителя відчула важливість участі у громадських обговореннях, свій вплив на органи місцевої влади, інформаційну взаємодію з органами влади та її готовність дослухатися до думки людей.  

Сподіваємося, що наш досвід стане гарним прикладом для використання швидких зручних електронних інструментів іншими громадами.

 

Повернутися до попереднього розділу


Громада у соцмережах: