Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

Пам'ятки для працівників виконавчого апарату і депутатів Роздільнянської міської ради

65bb5209c81d6__ДЛЯ-САЙТУ-(7).png

Одержання подарунків

Обмеження щодо одержання подарунків поширюється на осіб, зазначених у п.п. 1, 2 ч.1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Подарунок – грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

Заборонені

Зі змісту ч. 1 ст. 23 Закону випливає, що категорично забороняється вимагати, просити, одержувати подарунки (незалежно від їх вартості) для себе або близьких осіб від юридичних та фізичних осіб:

  • у зв’язку із здійсненням такими особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • якщо особа, яка дарує (дарувальник), перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок (обдаровуваного).

Дозволені з певними обмеженнями

Згідно з ч. 2 ст. 23 Закону дозволено отримувати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, якщо:

  • вартість таких подарунків не перевищує 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово;
  • сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

 

Зазначені подарунки дозволено отримувати лише за таких умов:

  • подарунки отримуються не у зв’язку із здійсненням такими особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • особа, яка дарує, не перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок.

Дозволені

Відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону дозволено отримувати:

  • загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси;
  • будь-які подарунки від близьких осіб незалежно від їх вартості.

Відтак, забороняється приймати подарунки від своїх підлеглих, а депутатам під час виконання своїх обов’язків – від виборців.

Родичі та близькі особи публічного службовця можуть дарувати йому подарунки будь-якої вартості. Однак, вартість подарунків від інших осіб не може перевищити 1 прожитковий мінімум (ПМ) – у 2021 році це 2270 грн. При цьому загальна сума подарунків посадовцю за рік не може перевищувати 2 ПМ – 4540 грн.

Подарунок, вартість якого перевищує 5 ПМ (11 350 грн (у 2021 році) та 10 510 грн (у 2020 році), підлягає відображенню у щорічній декларації.

До того ж, якщо ваш подарунок коштує більше 100 ПМ (227 000 грн (у 2021 році) та 210 200 грн (у 2020 році), то цілком можливо, що його потрібно буде внести не у один розділ декларації. Наприклад, якщо 31 грудня 2020 року близька особа подарувала вам ювелірну прикрасу, вона вказується як у розділі 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)», так і в розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації.

Вам подарували гроші в якості подарунка? Не забудьте їх задекларувати, якщо розмір таких подарунків від однієї особи (групи осіб) сукупно протягом року, перевищив 5 ПМ.


Громада у соцмережах:

       

Поділитись

Запобігання проявам корупції

Плани заходів щодо запобігання і протидії корупції та інформація про результати їх виконання

Перелік нормативно-правових актів у сфері запобігання та протидії корупції

Перелік нормативно-правових актів у сфері запобігання та протидії корупції

Обов’язки через наявність конфлікту інтересів. Врегулювання.

Обов’язки через наявність конфлікту інтересів. Врегулювання.

Повідомлення про корупцію

Повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень

Викривачі корупції

Викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Електронне декларування

Декларування посадовців - один із найбільш ефективних інструментів запобігання корупції у публічному секторі. Завдяки запроваджений у 2016 році системі е-декларування сьогодні кожен громадянин може дізнатися, які статки має посадовець, який отримує заробітну плату з коштів державного бюджету. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечує контроль та перевірку декларації посадовців, аби виявити, чи всі суб’єкти декларування подали декларації та чи відповідає вартість їхнього майна та витрати доходам.