Логотип

Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

22.10.2024 10:52

Безпека ремонту сільгосптехніки у польових умовах

ff791652-c494-4706-b762-9d0fe2242295.jpg

 Агроформування південних районів Одеської області  завершують осінні посівні роботи озимих культур та поступово переходять до робіт  з підготовки техніки до подальшого її використання у весняно-польових сільськогосподарських процесах.

Ремонтні роботи в агроформуваннях зазвичай проводяться у спеціальних приміщеннях. А як бути, коли техніка вийшла з ладу на полі?

Керуючись вимогами «Правил охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва» НПАОП 01.41-1.01-01, Південне міжрегіональне управління Держпраці зазначає:

  • забезпечувати безпеку виконання робіт у польових умовах необхідно справними інструментом та пристроями для технічного обслуговування машин;
  • у польових умовах технічне обслуговування машин проводиться у світлий час доби;  
  • в нічний час можливо проводити технічне обслуговування за умови достатнього штучного освітлення. У зв’язку з цим роботи необхідно виконувати не менш, ніж двома працівниками;
  • операції з технічного обслуговування сільськогосподарських машин та обладнання необхідно проводити при зупинених машині, двигуні і валу відбору потужності;
  • навісні машини й знаряддя під час технічного обслуговування опускають на землю, педаль гальма трактора встановлюють у загальмованому положенні і блокують заскочкою.

 Перед виконанням операцій технічного обслуговування та ремонту деталі, вузли та агрегати очищають від рослинних залишків та забруднення.

Під час проведення технічного обслуговування не дозволяється:

  • працювати з несправною лебідкою вантажопідіймального механізму;
  • встановлювати та перевозити в кузові майстерні ацетиленові генератори у заправленому стані;
  • використовувати відкритий вогонь у майстерні;
  • знаходитись навпроти механізмів з ріжучими елементами високої інерції;
  • перебувати в зоні повітряного потоку подрібнювача (викиду технологічного продукту) під час прокручування окремих вузлів та механізмів комбайнів.

Обслуговування та ремонт машин, які використовувалися на роботах із застосуванням пестицидів та агрохімікатів, необхідно проводити лише після знешкодження пестицидів та агрохімікатів.

Роботи під машинами проводять на спеціальному настилі чи брезенті.

Буксирування несправних тракторів та самохідних машин з поля в ремонтні майстерні проводять на зчіпці або за допомогою часткового навантаження на платформу чи спеціальний підйомний опорний пристрій трактора, що буксирує, згідно з Правилами дорожнього руху. Застосовувати для буксирування машин та знарядь канати, троси та ланцюги, які не пройшли випробування, не дозволяється.

До роботи не допускаються особи, які не пройшли навчання й перевірку знань з питань охорони праці. 

Працівників необхідно забезпечити  спецодягом і засобами індивідуального захисту .